fbpx

Veel gestelde vragen

Theorie

Hoelang is de theorie geldig?
Na het behalen van je theorie heb je 1,5 jaar de tijd om je rijbewijs te halen. Luk dit niet dan moet je opnieuw theorie examen doen.

Mag ik rijles volgen zonder dat ik geslaagd ben voor de theorie?
Ja dat mag. Om zo snel mogelijk je rijbewijs te halen, adviseren wij om op tijd te beginnen met de theorie.

Hoe vraag ik mijn theorie examen aan?
Een theorie examen kun jezelf gemakkelijk aanvragen en boeken via www.cbr.nl.

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

1. Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie.
2. Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen.
3. Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen.

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.
Voor het theorie-examen heb je 30 minuten de tijd.


Rijles

Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van rijlessen?
Dankzij 2toDrive kun jij nu al vanaf 16,5 jaar starten met het volgen van rijlessen. Vanaf je 17e mag je het praktijkexamen afleggen voor het rijbewijs B. Tot je 18e mag je alleen rijden onder begeleiding van een coach. Een 2toDrive coach moet voldoen aan een aantal voorwaarden deze vind je op www.2tdrive.nl.

Hoeveel lessen heb ik ongeveer nodig?
Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je rijbewijs halen. Een leerling heeft gemiddeld 38 lessen nodig, bron CBR. Dit is een gemiddelde. Na de proefles geeft de instructeur jou een advies voor het aantal lessen. We raden aan direct met je theorie te starten, omdat je dit direct tijdens de praktijk kunt toepassen.

Hoe lang duurt een autorijles?
Een les duurt 60 minuten. Ons advies is om lessen van 90 minuten te volgen, zodat er voldoende ruimte is om alles goed te leren. Dit hangt natuurlijk ook af van wat wij met elkaar afspreken.

Kan ik de lessen vanaf een andere locatie dan mijn huis doen? 
Ja. Je kunt vanaf elk adres je les beginnen en eindigen. Zo kun je dus een ander eindadres hebben dan je startadres.


Betalen

Kan ik ook in termijnen betalen?
Ja dat kan. Je kunt een pakket ook in termijnen betalen. De eerste termijn dient betaald te worden voor aanvang eerste les, de tweede termijn dient betaald te worden voor de 10e les, de derde termijn dient betaald te worden voor de 20e les en de vierde termijn dient betaald te worden voor de 30e les.

Kan ik mijn lessen ook contant betalen?
Ja dat kan. Dit dient direct na afloop van de les te gebeuren.

Wat moet ik meenemen naar de TTT of examen?
- De oproepkaart CBR
- Zelfreflectie formulier (download het formulier hier)
- Geldig identiteitsbewijs

Waarom moet ik jullie als rijschool machtigen?
Je moet ons als rijschool machtigen, zodat wij dan onder jouw naam een praktijk examen reserveren.


Tussentijdse Toets & Praktijkexamen

Aanvragen Tussentijdse Toets of praktijkexamen
Voordat rijschool De Oversteek jouw examen of tussentijdse toets kan aanvragen, moet jij eerst toestemming geven. Dat doe je met een machtiging. Houdt hiervoor ons rijschoolnummer bij de hand: 7059K5. Je ontvangt direct een e-mail als wij een examen of toets voor je hebben gereserveerd. Dit kan uiteraard pas als je je theoriecertificaat hebt behaald.

Het machtigen doe je op de website mijn.cbr.nl met je DigiD. Hiervoor moet je enkele stappen opvolgen:

Ik heb nog geen DigiD
Indien je nog geen DigiD hebt vraag je eerst een DigiD code aan via www.DigiD.nl. Je ontvangt binnen enkele dagen een activatiecode die op deze site geactiveerd kan worden www.DigiD.nl/code.

Ik heb een DigiD
Indien de DigiD code geactiveerd is of indien je er al een hebt kun je op de site mijn.cbr.nl rijschool De Oversteek machtigen om jouw toets en examen te koppelen aan een examendatum.

Wij ontvangen een mail van het CBR dat wij voor jou een toets en examen mogen plannen. De machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd. Regel de machtiging zo snel mogelijk nadat je je hebt ingeschreven voor de autorijlessen. Doe je dat niet, dan kun je vertraging oplopen.